Elektrické grily
Hľadáte riešenie pre bezpečné grilovanie na balkóne alebo dokonca v byte? Vyskúšajte elektrický gril na prípravu chutného jedla bez priameho ohňa. Elektrický gril je skvelým kompromisom medzi bežnými možnosťami na drevo alebo drevené uhlie a opekaním mäsa na bežnej panvici.
Grilovanie na elektrickom grile si okamžite zamilujete. Veľmi Ľahko sa čistí a na prípravu pokrmov potrebujete len minimum tuku. Vďaka elektrickému termostatu bude gril udržiavať konštantnú teplotu, takže si mäso ľahko pripravíte podľa svojich predstáv. Navyše ho môžete používať nielen počas letných mesiacov, ale po celý rok!
Žiadny dym ani oheň, len vôňa pečeného mäsa a iných grilovaných pochúťok. Presne to zažijete s kvalitným elektrickým grilom. Dokonca sa nemusíte obávať ani jeho používania v kuchyni. Na jeho prevádzku vám stačí elektrická zásuvka - nič viac, nič menej. Potom nemusíte pri každom grilovaní hľadať brikety ani kontrolovať predpoveď počasia.
Existuje niekoľko typov elektrických grilov. Aby ste si vybrali model, ktorý dokonale splní vaše očakávania, dobre si premyslite, ako chcete gril používať.
- Najčastejšie využitie kontaktného elektrického grilu je v kuchyni, kde môžete opekať mäso a zeleninu. Môžete ho použiť aj na prípravu chutných sendvičov alebo panini.
- Stolné elektrické grily zvyčajne ponúkajú oveľa väčšiu grilovaciu plochu, takže môžete ľahko pripraviť obed pre celú rodinu.
- Vonkajší elektrický gril je plnohodnotnou náhradou za bežný gril na drevené uhlie alebo drevo. Vďaka absencii dymu ho môžete umiestniť aj na balkón alebo malú terasu, takže je ideálny do mesta.
- Vertikálny elektrický gril sa najčastejšie používa na pečené kurča, pretože je určený na pečenie väčšieho kusu mäsa naraz. Môžete však pripraviť aj gyros alebo špízy.
Pri výbere elektrického grilu sa v prvom rade zamerajte na tvar a materiál grilovacej plochy. Na grilovanie mäsa je najlepší rebrovaný povrch, ale praktický je aj rovný, plný povrch, na ktorom sa ľahko pripravuje zelenina, vajíčka alebo palacinky.
Na výrobu grilovacej dosky sa používa niekoľko materiálov. Veľmi rozšírená je liatina, pretože umožňuje rovnomerné grilovanie po celej ploche a udržiava stabilnú teplotu. Na druhej strane, prírodný kameň sa dlhšie zohrieva, ale nemusíte naň používať olej. Bez neho sa nezaobídete ani pri terakotovej doske, ktorá je na druhej strane veľmi odolná - až tak, že na nej môžete priamo krájať mäso. Použiť môžete aj keramickú dosku, ktorá je vhodná nielen na mäso, ale aj na vajcia alebo zeleninu.